Kompozisyon - Ork. Şef. Anasanat Dalı

KOMPOZİSYON VE ORKESTRA ŞEFLİĞİ ANASANAT DALI

Türkiye’nin Atatürk önderliğinde yapmış olduğu sanatsal atılım içinde Türk beşleri olarak anılan (Hasan Ferit Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmet Adnan Saygun, Necil Kazım Akses, Cemal Reşit Rey) yurtdışına gönderilerek yetiştirilmiştir. Bu bestecilerimizi ikinci kuşak (Ferit Tüzün, İlhan Usmanbaş, Nevin Kodallı,
Muammer Sun, Yalçın Tura) izlemiştir. Sonraki yıllarda imkansızlıklardan dolayı maalesef Türkiye’de besteci sayısı artırılamamıştır.  Anasanat Dalımızın temel amacı Türkiye’nin uzun yıllardır büyük bir eksiği olan bu Orkestra şeflerini ve bestecilerini yetiştirmektir. Öğrencinin çalgı eğitimi dışındaki tüm müzik donanımını kazandıran; Solfej, Müzik Nazariyatı, Armoni, Form Bilgisi, Analiz, Oda Müziği, Orkestra ve Koro derslerini içeren Anasanat Dalıdır. Bireysel olarak verilen çalgı eğitimini destekleyici nitelikte olan Anasanat Dalı öğrencilerin toplu olarak birlikte çalma ve söyleme alışkanlığını kazanmalarında önemli rol oynamaktadır.

Bu Anasanat Dalı öğrencinin genel müzik teknikleriyle ilgili bilgilerini ve becerilerini geliştirmeyi hedefler yukarıda adı geçen dersler, öğrencinin teorik ve pratik müzikal kültürünü, becerisini ve performansını geliştirmeyi hedefler.

Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Anasanat Dalı, değişen ve gelişen dünyada yeni öğrenim tekniklerini araştırıp, kurumumuzun özel şartlarını göz önüne alarak yeni programlar geliştirir.