Doç. Anton TROFIMOV

 

          Türk vatandaşı olan Anton Trofimov, 1990 yılında, Rostov şehrinde doğmuştur. Müzik eğitimine ilk olarak 1996 yılında, babası, fagot sanatçısı Valentyn Trofimov ile başlamıştır.

          2002 yılında Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda George Ksovreli’nin fagot sınıfına katılmıştır. Çeşitli oda müziği, solo ve orkestra konserlerinde yer alan Trofimov, Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası’nın kuruluşunda gerçekleşen giriş sınavını kazanarak orkestrasında yer almıştır. Mersin Akademik Orkestrası’nın açmış olduğu solistlik sınavını kazanarak Antonio Vivaldi’nin Fa Majör Fagot Konçertosu’nu Mersin Akademik Orkestrası eşliğinde seslendirmiştir.

          Obua, klarnet ve fagottan oluşan “Nehir Trio” ile 2011 yılında İstanbul’da yapılan Genç Klasikçiler Festivali’nde hem trio üyesi hem solist olarak sahne almıştır. 2012 yılında Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası’nın sınavını kazanmıştır.

          Ortaokul ve liseyi Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda, üniversiteyi 2013 yılında Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuarı’nda tamamlamış; aynı yıl içinde Yaşar Üniversitesi’nin yüksek lisans sınavını kazanmıştır. 2015 yılında yüksek lisans eğitimini tamamlamış; aynı yıl içerisinde Yaşar Üniversitesi’nde Sanatta Yeterlik eğitimine başlamıştır. 2019 yılında Doktorasını tamamlamıştır.

          Yüksek Lisans ve Doktora süresi boyunca fagot akordu, fagot entonasyonu ve fagot kamışları üzerine bilimsel çalışmalar yapmıştır.

1 Mayıs 2016 tarihinde başlayan “BAP 016” başvuru numaralı “Fagot Kamışlarının Geliştirilmesi” Projesini 1 Ocak 2017 tarihinde başarıyla tamamlamıştır.

13 Mayıs 2019 tarihinde başlayan “BAP 072” başvuru numaralı “Mikrotonal Klarnet Bareli” Projesini 13 kasım 2019 tarihinde başarıyla tamamlamıştır.

          Yeni sistem akort edilebilme imkânını sağlayan es borusunu geliştirmek için birçok deneysel çalışmaları olmuştur. Bu çalışmaların sonucunda geliştirilen “Akort Edilebilir Yeni Sitem Es Borusu” ortaya çıkmıştır ve patentlenmiştir. Buluş patenlendikten sonra Lisanslanmıştır, Ticarileşmiştir ve Almanya, İtalya, Amerika, Malezya, Rusya, İran, Japonya, Romanya ve Ukrayna gibi ülkelere ihracat edilmiştir. Profesyonel fagot sanatçıları tarafından devlet kurumlarında aktif olarak kullanılmaktadır.

Aynı zaman içerisinde kamış formasının fagot üzerindeki etkilerini inceleyerek yeni bir forma ölçüsü üretmiştir. Propolisli kamış üretimi sayesinde kullanımı daha uzun ömürlü kamışların üretilmesini sağlamıştır. Fagotta icra esnasında entonasyon değiştirmeyi sağlayan ve fagotu mikrotonlarıyla kullanılabilir hale getiren Mikrotonal Es Borusu’nu geliştirmiş ve fikri, patent koruması altına almıştır. Trofimov, Mikrotonal Es Borusu ile geleneksel Türk müziğinde, çağdaş müzikte, caz müziğinde ve Hint müziği gibi makamsal sesler gerektiren müzik çeşitlerinde makamları fagotta elde etmeyi mümkün kılarak fagotu bu gibi müzik türlerine kazandırma çalışmalarını başarıyla sonuçlandırmıştır. 

Ergonomik fagot parmaklığı “HANDREST 360” adıyla patent korumasına alınmış diğer bir buluşudur. Farklı formalara sahip onlarca parmaklık çeşidi bulunmaktadır. Bu buluş sabit kalmayarak 360 derece dönme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle “handrest 360” var olan tüm parmaklık çeşitlerinin verdiği rahatlığı tek parmaklıkta elde etmeyi mümkün kılmaktadır.

Fagot sanatçıların meslek hastalığı olarak bilinen boyun fıtığı ve sol el/kol ile ilgili ortopedik problemler ve kasılmaların önüne geçen diğer önemli bir buluş yapmıştır. Buluş adı “Trofimov Sistem Sol El İçin Ağırlığı Azaltıcı ve Dengeleyici Aparat” tır. Fagotun en alt olan çizme parçasına takılan boyun askısı, fagotu taşıma görevi görmektedir. Fakat askının takıldığı yer enstrüman genelinin ortasından daha aşağıda bulunduğundan dolayı icracının sol eline oldukça fazla yük binmektedir. İcracının sol eli hem enstrümanın yükünü taşımak hem de tuşlara basmak durumunda kalmaktadır. Sol kolu tamamen özgür kılan aparat, parmakları, seri bir şekilde yorulmadan ve kasılmadan kullanmayı sağlayarak, fagot sanatçıların meslek hastalığının oluşabilme ihtimalini sıfıra indirmektedir.

Ulusal ve Uluslararası hakemli dergilerde birçok makaleleri yayınlanmıştır. Yörük Ali Efe, Uluslararası Halk Kültürü Araştırmaları Sempozyumuna katılmıştır. Türkiye’nin birçok şehrinde solo ve oda müziği konserleri vermiştir. Dokuz Eylül Senfoni Orkestrası, İzmir Karşıyaka Oda Orkestrası, Mersin Üniversitesi Oda Orkestrası, Çağdaş Sanat Senfoni Orkestrası, Olten Filarmoni Orkestrası, Mersin Devlet Opera ve Balesi gibi orkestralarda çalma imkânı bulmuştur.

          Yaptığı buluşların prototiplerini üretirken sanayide bulunan teknolojiyi, ustaların el işçiliğini ve imkanları görmüştür. 2019 yılının da “Türkiye’nin İlk Yerli Fagotu” üretimine başlamıştır. Birçok Türk ustanın emekleriyle beraber yaklaşık bir sene kadar çalışarak tamamen Türk malı yerli bir fagot üretmiştir. Birçok profesyonel fagot markaların ölçü, etki ve özelliklerinin ortalamasını alarak tamamen kendine has ölçü çıkartmıştır. Seri üretimine geçildiğinde bu ölçüleri kullanacaktır. 2021 yılında Doçentlik ünvanını almıştır. Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarında görevini aktif olarak yapmaktadır.