ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
DEVLET KONSERVATUVARI
MÜZİK VE BALE ORTAOKULU
ve
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
DEVLET KONSERVATUVARI
MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSESİ
SINAV ve EĞİTİM YÖNERGESİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bünyesindeki Müzik ve Bale Ortaokuluna ve Müzik ve Sahne Sanatları Lisesine alınacak öğrencilere uygulanacak giriş sınavı, seviye tespit sınavı ve geçiş sınavının içeriğiyle ve eğitimde başarının tespitiyle ilgili usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönerge; Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı bünyesindeki Müzik ve Bale Ortaokuluna ve Müzik ve Sahne Sanatları Lisesine kabul edilecek öğrencilerde programların gerektirdiği niteliklere göre aranacak genel ve özel şartlar ile giriş sınavı, seviye tespit sınavı ve geçiş sınavında uygulanacak usul ve esaslar ile eğitimde başarının tespitiyle ilgili usul ve esasları kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönerge 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesi ve Yükseköğretim Kurumları Devlet Konservatuvarları Müzik ve Bale İlköğretim Kurumları ile Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri Yönetmeliğinin 8 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönergede geçen;
a) Alan dersleri: Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 25/9/2024 tarihli ve 62 sayılı kararı ile yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumları Devlet Konservatuvarları bünyesinde bulunan Müzik ve Bale İlköğretim Kurumları (Ortaokul) ile Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi Haftalık Ders Çizelgelerinde zorunlu alan dersleri olarak belirtilmiş dersleri,
b) Anasanat dalı: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ilgili anasanat dalını,
c) Devlet Konservatuvarı: Bünyesinde Müzik ve Bale Ortaokulu ve/veya Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi bulunan Devlet Konservatuvarlarını,
ç) Geçiş sınavı: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulu 8. sınıfını tamamlamış olup Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi 9. sınıfa devam etmek isteyenlerin yeterliğini belirlemek üzere yapılan sınavı,
d) Giriş sınavı: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulu 5. sınıfına ve Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi 9. sınıfına başvuranların Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarında verilen eğitime uygunluğunu belirlemek üzere yapılan sınavı,
e) Komisyon: Anasanat dalı başkanlıkları tarafından belirlenip konservatuvar yönetim kurulu tarafından onaylanan, alanında uzman olan Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim elemanlarından oluşan sınav jürisini,
f) Konservatuvar: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarını,
g) Konservatuvar Kurulu: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kurulunu,
ğ) Konservatuvar Müdürlüğü: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürlüğünü,
h) Ortaokul ve Lise Kurum Müdürü Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulu ve Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi Müdürünü,
ı) Rektörlük: Çukurova Üniversitesi Rektörlüğünü,
i) Sanat dalı Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ilgili sanat dalını,
j) Senato: Çukurova Üniversitesi Senatosunu,
k) Seviye tespit sınavı: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik ve Bale Ortaokulu ve Müzik ve Sahne Sanatları Lisesine ara sınıflardan başvuranların yeterliğini belirlemek üzere yapılan sınavı,
l) Üniversite: Çukurova Üniversitesini,
m) Üniversite Yönetim Kurulu: Çukurova Üniversitesi Yönetim Kurulunu,
n) Yardımcı alan dersleri: Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının 25/9/2024 tarihli ve 62 sayılı kararı ile yürürlüğe giren Yükseköğretim Kurumları Devlet Konservatuvarları bünyesinde bulunan Müzik ve Bale İlköğretim Kurumları (Ortaokul) ile Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi Haftalık Ders Çizelgelerinde yardımcı alan dersleri olarak belirtilmiş dersleri,
o) Yönetim Kurulu: Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Yönetim Kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Ön Kayıt ve Sınav Koşulları, Kontenjanların Belirlenmesi
Ön kayıt koşulları
MADDE 5- (1) Konservatuvar Müzik ve Bale Ortaokuluna ve Konservatuvar Müzik ve Sahne Sanatları Lisesine giriş sınavına ve seviye tespit sınavlarına başvuracaklarda aranacak ön kayıt koşulları, ilgili anasanat dallarının görüşü alınarak Konservatuvar Kurulu tarafından önerilen ve Senato tarafından onaylanan Giriş ve Sınav Koşulları Kılavuzunda ilan edilir.
Sınav koşulları
MADDE 6- (1) Konservatuvar Müzik ve Bale Ortaokulu ile Konservatuvar Müzik ve Sahne Sanatları Lisesinin her sınıfına sınav ile girilir.
(2) Konservatuvar Müzik ve Bale Ortaokulu ile Konservatuvar Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi giriş sınavı, seviye tespit sınavı ve geçiş sınavı hükümleri ve sınav müfredatı ilgili anasanat dallarının görüşü alınarak Konservatuvar Kurulu tarafından önerilen ve Senato tarafından onaylanan Giriş ve Sınav Koşulları Kılavuzunda ilan edilir.
(3) Sınavlar sesli ve görüntülü olarak kaydedilir. Ses ve görüntülü kayıtlar 15 (on beş) işgünü itiraz süresi sonuna kadar saklanır, daha sonra derhal imha edilir. Sınavlarda sesli ve görüntülü kayıt yapılmasına öğrencinin ve velisinin muvafakatinin bulunduğu kabul edilir ve bu kabule dair sınav kılavuzunda bilgi verilir.
Kontenjanların belirlenmesi
MADDE 7- (1) Konservatuvar Müzik ve Bale Ortaokulu ile Konservatuvar Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi giriş sınavı, geçiş sınavı ve seviye tespit sınavı kontenjanları, Konservatuvar Ortaokul ve Lise Kurum Müdürlüğünün ve ilgili anasanat dallarının görüşü alınarak Yönetim Kurulu tarafından önerilir ve Senato tarafından onaylanarak yürürlüğe girer.
(2) Konservatuvar Yönetim Kurulu kararıyla kontenjanlar arası aktarım yapılabilir.
Giriş sınavları
MADDE 8- (1) Konservatuvar Müzik ve Bale Ortaokulu 5. sınıfına öğrenci kabulü sadece Konservatuvar Müzik ve Bale Ortaokulu giriş sınavı ile olur. Sınava başvuracaklar Giriş ve Sınav Koşulları Kılavuzunda belirtilen şartları sağlamakla yükümlüdür.
(2) 8. sınıfı Konservatuvar Müzik ve Bale Ortaokulunda tamamlamamış öğrenciler, Konservatuvar Müzik ve Sahne Sanatları Lisesine kabul edilebilmek için Konservatuvar Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi giriş sınavına başvurur. Bu adaylar Giriş ve Sınav Koşulları Kılavuzunda belirtilen şartları sağlamakla yükümlüdür.
Geçiş sınavı
MADDE 9- (1) Konservatuvar Müzik ve Bale Ortaokulundan mezun öğrenciler Konservatuvar Müzik ve Sahne Sanatları Lisesine girmek için geçiş sınavına başvurur. Bu adaylar Giriş ve Sınav Koşulları Kılavuzunda belirtilen şartları sağlamakla yükümlüdür.
(2) Geçiş Sınavında başarı notu 100 (yüz) üzerinden 70 (yetmiş) puandır.
Seviye tespit sınavı
MADDE 10- (1) Konservatuvar Müzik ve Bale Ortaokulu dışındaki kurumlardan Konservatuvar Müzik ve Bale Ortaokuluna veya Konservatuvar Müzik ve Sahne Sanatları Lisesine ara sınıflardan başvuranlar seviye tespit sınavına girer. Bu adaylar Giriş ve Sınav Koşulları Kılavuzunda belirtilen şartları sağlamakla yükümlüdür.
(2) Seviye tespit sınavı ilgili sınıfın veya önceki sınıfların alan ve yardımcı alan dersleri arasından anasanat dalı başkanlıklarınca önerilen ve Konservatuvar Kurulu tarafından kabul edilen derslerin sınavlarından oluşur.
(3) Adayın, belirlenen tüm derslerin sınavlarını, sınav müfredatı ve kriterlerine uygun şekilde başarıyla tamamlaması gerekmektedir. Seviye Tespit Sınavı kapsamındaki bir dersin sınavından başarısız olan aday ilgili diğer sınavlara girme hakkını kaybeder.
Nakil başvuruları
MADDE 11- (1) Nakil başvuruları, ilgili yılın ağustos ayında başlar ve eylül ayının ilk haftası sonuçlandırılır. Yarıyıl tatili süresinde yapılan nakil başvuruları tatil boyunca alınır ve ikinci dönemin ilk haftasında sonuçlandırılır.
(2) Nakil yapılacak sanat dalında boş kontenjan olması gerekir.
(3) Yarıyılda yapılan nakil başvuruları, eğitim-öğretim yılı başında ilan edilen kontenjanın ikinci yarıyıl için uygun olması durumunda kabul edilir.
(4) Nakil başvurusu kabul edilen adaylar, ilgili sınıfın nakil sınavına girer. Nakil sınavının içeriği, işleyişi ve sınav müfredatı Giriş ve Sınav Koşulları Kılavuzunda belirtilir. Sınavı başarıyla tamamlayan adayların nakil işlemleri gerçekleştirilir.
Sınav sonuçlarının duyurulması
MADDE 12- (1) Sınav sonuçları sınavların tamamlanmasının ardından 15 (on beş) iş günü içinde Konservatuvar Duyuru Panosu ve/veya Üniversite internet sayfasından ilan edilir.
Sınavlara itiraz
MADDE 13- (1) Sınavlara itiraz, sınav sonuçlarının duyurulmasını takip eden 15 (on beş) iş günü içinde veli tarafından Konservatuvar Müdürlüğüne verilecek yazılı dilekçe ile yapılır. Sınav itirazının sonucu, Konservatuvar Müdürlüğünce yapılan incelemenin ardından 15 (on beş) iş günü içinde veliye yazılı olarak bildirilir.
Sınav komisyonları
MADDE 14- (1) Sınav komisyonları ilgili anasanat dalı kurullarının önerisi ve Konservatuvar Yönetim Kurulunun onayı ile belirlenir.
Kesin kayıt
MADDE 15- (1) Giriş sınavı, geçiş sınavı veya seviye tespit sınavında başarılı olanlar, Giriş, geçiş veya seviye tespit sınavlarında başarılı olan adayların listesi, isim sırasına (alfabetik olarak) göre ilan edilecektir. Sıralama başarı puanını yansıtmaz. Konservatuvar Yönetim Kurulu kararıyla belirlenen kontenjan sayısında aday kesin kayıt yapmaya hak kazanır. Konservatuvar Müdürlüğünce belirlenen tarihlerde ilgili sanat dalına kesin kayıt yapar. Belirlenen tarihlerde kayıt yaptırmayanlar, kayıt hakkını kaybeder.
(2) Kontenjan nedeniyle asıl listeye giremeyen adaylardan her sanat dalı için başarı notu en yüksek olan aday yedek olarak belirlenir. Konservatuvar Müzik ve Bale Ortaokulu 5. sınıfına kayıt hakkı kazanmış olmasına rağmen ilan edilen dönem içinde kayıt yaptırmayan asıl adaylar yerine yedek listede bu sanat dalında en yüksek puan alan adaylara kesin kayıt hakkı verilir. Bir sanat dalına birden fazla aday kesin kayıt yapmazsa, boş kalan kontenjan Yönetim Kurulu kararıyla başka bir sanat dalının yedek listesine aktarılabilir.
(3) Kontenjan sıralamasında adayların eşit puan almaları durumunda yıl, ay, gün olarak yaşı daha küçük olan aday kontenjan listesinde üst sırada yer alır.
(4) Ön kayıt ve kesin kayıt aşamasında eksik veya yanlış bilgi ve belge sunulması durumunda, hangi sınıfta veya hangi sınavda başarılı olursa olsun adayın kayıt işlemleri iptal edilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Öğrenci Kontenjanları
MADDE 16 - (1) Öğrenci kontenjanları Konservatuvar Kurulu önerisi, Konservatuvar Yönetim Kurulu kararı ve Senato onayı ile belirlenir ve ilan edilir.
Sınav Komisyonlarının Oluşturulması
MADDE 17 - (1) Sınav komisyonları Konservatuvar Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
Müdürlüğün Görevleri
MADDE 18 - (1) Müdürlük sınavların yürütülmesi için aşağıdaki çalışmaları yapar:
a) Sınav Düzenleme ve Yürütme komisyonlarını oluşturmak,
b) Sınav öncesinde sınav mekânları ile ilgili tanımlamalar ve yönlendirmeleri hazırlamak,
c) Sınav güvenliğini ve düzenini sağlamak.
d) Sınav sonuçlarının kaydını tutmak ve kesin kayıt yaptırmaya hak kazananlara ait listelerin ilanı için gerekli tüm tedbirleri almak.
Hüküm Bulunmayan Haller
MADDE 19 - (1) Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diğer mevzuat hükümleri ile senato kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 20 - (1) Bu yönerge Üniversite Senatosu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 21 - (1) Bu yönerge hükümlerini Çukurova Üniversitesi Devlet
Konservatuvarı Müdürü yürütür.