Müzik ve Bale Ortaokulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Lisesi Kayıt Kabul Yönergesi

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI

MÜZİK VE BALE ORTAOKULU İLE

MÜZİK VE SAHNE SANATLARI LİSESİ

KAYIT KABUL YÖNERGESİ

 

           Amaç ve Kapsam  

            Madde-l) (Senato 09/06/2015 9/5)(Senato 18/04/2017 7/7) Bu yönerge, Yükseköğretim Kurumları Devlet Konservatuvarları Müzik ve Bale Ortaokulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Liseleri Yönetmeliği’nin 8., 9. maddelerine  göre hazırlanmış olup; tam zamanlı statüde  Müzik ve Bale Ortaokulunun  5. sınıfına iki aşamalı kabul sınavları ile 5., 6., 7., 8. sınıfları ve Müzik ve Sahne Sanatları Liselerinin,  9., 10., 11., 12.  sınıflarına nakil geçiş ve seviye tespit sınavları  ile alınacak öğrencilerin genel ve özel koşullarını düzenler.

 

 Öğrenci Kabul ve Kayıt Koşulları

             Madde-2) Müzik ve Bale Ortaokulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Lisesine alınacak öğrencilerde aranacak genel koşullar şunlardır:

a) Sağlık yönünden elverişli olduğu, resmi sağlık kuruluşlarında heyet raporu ile (tam teşekküllü hastane) saptanmış olmak.

b) Resmi veya özel bir okuldan disiplin suçu nedeniyle ilişkisi kesilmemiş olmak.

c) İlgili sanat dallarının gerektirdiği özel koşulları ve aranan nitelikleri taşımak.

d) Aday kaydını ilan edilen süre içinde yaptırarak sınavlarda başarılı olmak.      

e) Her sınıf için bir alt sınıfı başarıyla tamamlamış olmak.

           

Madde-3) (Senato 09/06/2015 9/5) Müzik ve Bale Ortaokulu 5. sınıfına Piyano Anasanat Dalı’nda , Üflemeli-Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı’nda, Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı’nda ve Bale Anasanat Dalı’nda sınıf bazında belirlenen kontenjanlar Konservatuvar Kurulunun görüşü alınarak Konservatuvar Yönetim Kurulu tarafından önerilir ve Rektörlük Makamı tarafından onaylanarak belirlenir.

 

Madde-4) (Senato 09/06/2015 9/5)(Senato 18/04/2017 7/7) Müzik ve Bale Ortaokulunun  5., 6.,7.,8. sınıflarına Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı’nda (Keman,Viyola, Viyolonsel ve Kontrbas) Üflemeli Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı’nda (Flüt, Obua, Klarinet, Fagot, Korno, Trompet, Trombon ve Vurmalı) ve Piyano Anasanat Dalı’nda (Piyano), Bale anasanat Dalı’nda (Bale), Müzik ve Sahne Sanatları Liselerinin ise 9.,10.,11.,12. sınıflarına Yaylı Çalgılar Anasanat Dalı’nda (Keman,Viyola, Viyolonsel ve Kontrbas) Üflemeli Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı’nda (Flüt, Obua, Klarinet, Fagot, Korno, Trompet, Trombon ve Vurmalı) ve Piyano Anasanat Dalı’nda (Piyano) nakil geçiş ve seviye tespit  sınavı ile öğrenci alımı yapılır.

 

         Alınacak Öğrencilerde Aranacak Özel Koşullar Şunlardır:

            Madde-5) Müzik ve Bale Ortaokulu ile Müzik ve Sahne Sanatları Lisesine alınacak öğrencilerde aranacak özel koşullar şunlardır:

              a)  Müziksel işitme, bellek ve ritim algılama yeteneklerine sahip olmak.

            b) Piyano Anasanat Dalı ve Yaylı Çalgılar Anasanat Dalları için gerekli uygun el, kol ve parmak yapısı gibi fiziksel özelliklere sahip olmak.

            c) Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı için gerekli uygun dudak, diş, damak, el, kol ve parmak yapısı gibi fiziksel özelliklere sahip olmak.

            d)  Bale Anasanat Dalı için baleye uygun vücut yapısına sahip olmak.

            e) Zihinsel, ruhsal ve bedensel engeli bulunmamak, geçmişte spastik ve kas hastalıkları geçirmemiş olmak.

 

Ön Kayıt

Madde 6) (Senato 09/06/2015 9/5) (1) Konservatuvar Kurulu’nun görüşü alınarak Yönetim Kurulu tarafından önerilen Senato kararı ile belirlenen ön kayıt tarihleri Rektörlük tarafından ilan edilir.

(2) Kabul sınavlarına başvuruda bulunmak isteyen adayların ilan edilen tarihlerde ön kayıt yaptırması zorunludur.

(3) Kayıt-kabul koşullarını taşımayan adaylar ön kayıt başvurusunda bulunamazlar.

(4) İlan edilen süre içerisinde bölüm tercihlerini yaparak “Ön Kayıt Formu”nu dolduran ve istenilen belgeleri teslim eden adaylara sınav giriş belgesi verilir. Belgesi olmayan adaylar hiçbir şekilde kabul sınavına alınmayacaktır.

(5) “Ön Kayıt Formu”nda yanlış beyanda bulunan adayların, kabul sınavlarında başarılı olmaları durumunda dahi, kesin kayıtları yapılmaz, yapılanların ise kayıtları iptal edilir.

  

            Kabul Sınavı

Madde-7) Kabul sınavları iki aşamalıdır:

            a) Baraj sınavında adayların bölüm ve anasanat dallarının gerektirdiği genel yetenek, duyuş ve fiziksel yapı değerlendirmesi yapılır. Bu sınavda 100 tam puan üzerinden 70 ve üzeri puan alan adaylar kesin kabul sınavına girmeye hak kazanır.

           b) Kesin kabul sınavında adayların sanat dallarının gerektirdiği özel yetenek ve fiziksel yapı değerlendirmesi yapılır. Değerlendirmede adayın özel yetenek, zekâ, refleks ve fiziki uygunluğu da göz önüne alınır. Kesin kabul sınav komisyonunca adaya en uygun sanat dalı belirlenerek bu sınavda 100 tam puan üzerinden 70 ve üzeri puan alan adaylar en yüksek puandan başlanarak kontenjan sayısına göre sıralanır.

 

         

              Nakil ve Geçiş

  Madde -8) (Senato 09/06/2015 9/5) (1) Kurumlar arasında nakil ve geçişler yarıyıl ve yaz tatillerinde olmak üzere yılda iki kez yapılır.

(2) Yaz tatilindeki nakil başvuruları ağustos ayı içerisinde alınır, eylül ayının ilk haftasında, yarıyıl tatili içerisindeki nakil başvuruları ise yarıyıl tatili boyunca alınır ve ikinci dönemin ilk haftasında sonuçlandırılır.

(3) Nakiller;

a) Nakil olunacak sanat dalında kontenjan bulunması,

b) (Senato 19/04/2016 5/7) Nakil olunacak Anasanat Dallarında Müzik Bölümü için solfej ve ana çalgı, Sahne Sanatları Bölümü Bale Anasanat Dalı için ana meslek derslerinden yapılacak sınavlarda başarılı olunması hâlinde gerçekleşir.

(4) Diğer okullardan yapılacak nakil-geçişler sadece yaz tatili nakil döneminde ve üçüncü fıkrada belirtilen şartlar doğrultusunda yapılır.   

            

             Kesin Kayıt

              Madde-9)  Okulun kesin kabul sınavlarında başarılı olan adayların, ilgili sanat dalına, Rektörlükçe ilan edilen tarihlerde kesin kayıtlarını yaptırması gerekmektedir.

 

           Sağlık Kontrolleri İle İlgili Bilgiler

            Madde-10) Resmi sağlık kuruluşlarında (tam teşekküllü hastane) yapılacak olan kontrollerin amacı, adayın gelecekte öğrenimini engelleyebilecek bir durumun önceden saptanmasıdır.

            İki aşamalı kabul sınavları, nakil geçiş sınavları ve seviye tespit sınavlarında başarılı olarak, sanat dalları belirlenmiş göz, kulak-burun-boğaz, ortopedi ile ilgili bedensel engeli ve ruhsal engeli olmayan asil adaylar kesin kayıt, yedek adaylar da ön-kayıt yaptırabileceklerdir.

             

              Yürürlük

            Madde-11) Bu yönerge Çukurova Üniversitesi Senatosunun kabul ettiği 27/06/2013 tarih ve 11/6 sayılı toplantı kararı ile yürürlüğe girer.

 

            Yürütme

            Madde-12) (Senato 19/04/2016 5/7) Bu yönerge hükümlerini Çukurova Üniversitesi Rektörü yürütür.

 

 

Yönergenin Kabul Edildiği Senatonun

 

Tarihi

Sayısı

27/06/2013

11/6

 

Yönergede Değişiklik Yapılan Senatonun

 

Tarihi

Sayısı

1.

09/06/2015

9/5

2.

19/04/2016

5/7

3.

18/04/2017

7/7